Du er her: 

Lige til grænsen

I 2020 fejrer vi, at det er 100 år siden, at Sønderjylland blev genforenet med Danmark. Den 10. juli 1920 red kong Christian X over den gamle grænse ved Frederikshøj som en symbolsk markering af Genforeningen.

Men hvad var det egentlig, der skete? Den 10. februar 1920 var der afstemning i alle dele af Sønderjylland om, hvorvidt man skulle tilhøre Danmark eller Tyskland. Det foregik ved en fredelig afstemning og ikke med vold og magt. Afstemningen blev holdt i byerne, og folk kom langvejs fra for at afgive deres stemme.

Jeg hørte om en dansk kvinde, der havde søgt lykken i USA, hvor hun havde fundet en dansk mand, som hun havde fået børn med. Da familien hørte om afstemningen, valgte de at sælge deres farm og flytte til Danmark, så de kunne afgive deres stemme. Det var vel at mærke en rejse, der dengang ofte tog 2-3 uger. Så vigtigt var det for dem. Og der findes mange lignende beretninger.

Identitet og fællesskab

Det er stadigvæk en vigtig historie for os, fordi den er evigt aktuel. Det handler om grænser, folkeafstemninger, national og kulturel identitet, som også den dag i dag er på dagsordenen. Men det fortæller også, hvordan vi sætter vores grænser.

I Danmark er vi demokratiske, vi lytter til hinanden, og vi gør ting i fællesskab, og det er en af vores største styrker. I dag bor der i Sønderjylland mindretal på begge sider af grænsen, og de lever fredeligt side og side. Det viser, at man godt kan inspireres af hinandens historie og kultur på trods af en blodig forhistorie.

Møder vi et andet menneske med respekt og tillid, så er alt muligt. En udstrakt hånd kan være første skridt på vejen mod et fællesskab. Broer kan bygges både mellem mennesker og lande. Og det giver håb for en fremtid båret af venskab, respekt og frihed.

Et mindretal kan godt respektere et flertal, og et flertal kan godt respektere et mindretal. Så længe vi i hjertet ved, hvor vi hører til.

Af sognepræst Pernille Bach-Mortensen

Del dette: